รูปเเบบการจัดเลี้ยง

lookmoo1981 profile image lookmoo1981

รูปเเบบการจัดเลี้ยง
1. การเลี้ยงอาหารแบบไทย

- แบบนั่งกับพื้นจัดสำหรับเฉพาะคน แบบนี้เป็นการเลี้ยงตาม ประเพณีไทยแท้ หมายถึง 1 คนต่อ 1 สำรับคาว 1 สำรับหวาน 1 ใช้ สำหรับเลี้ยงพระผู้ใหญ่หรือเจ้านาย ชั้นสูง
- แบบนั่งกับพื้นรวมกันเป็นวง การเลี้ยงแบบนี้จัดเลี้ยงแขกหรือ พระสงฆ์จะนั่งกับพื้นซึ่งปูด้วยเสื่อหรือพรม การวางอาหารจะวางของ คาวก่อน อาหารทุกอย่างจะจัดมาวางตรงกลางทั้งหมดและถ้วยหรือทุก คนจะมีช้อนกลางให้แขกตัก แขกทุกคนจะมีจานข้าว ช้อนส้อม ผ้าเช็ด มือ แก้วน้าประจาตัว ส่วนโถข้าว คนโทน้าจะใช้รวมกัน การจัดเป็นวง ๆ หนึ่งประมาณ 5-6 คน เมื่อแขกรับประทานของคาวเสร็จแล้วก็จะเปลี่ยน ของคาวออกแล้วนำของหวานเข้ามาเสิร์ฟแทน
- แบบนั่งโต๊ะ การนั่งโต๊ะรับประทานอาหารเป็นวัฒนธรรมแบบ ตะวันตก โดยแทนที่จะวางอาหารกับพื้นรวมกันเป็นวง แต่การเสิร์ฟ แบ่งเป็น ๒ อย่างคือ นำอาหารทุกอย่างมาวางบนโต๊ะและการเสิร์ฟ อาหารที่ละอย่าง
- แบบออกร้าน การเลี้ยงแบบนี้เหมาะสาหรับการเลี้ยงคนจำนวน มาก และต้องอาศัยบริเวณกว้างขวาง และต้องเลี้ยงภายนอกตัวอาคาร การจัดอาหารแต่ละร้านไม่ควรซ้ากัน

2.การเลี้ยงอาหารแบบโต๊ะจีน

การเลี้ยงอาหารแบบโต๊ะจีนรายการอาหารที่นิยมจัดเลี้ยงโต๊ะจีนจะมีอาหารอย่างน้อย 8 อย่างขึ้นไปเสิร์ฟเป็นลำดับดังนี้
1.1 เริ่มต้นด้วยกับแกล้มเย็นและร้อน
1.2 ซุปน้ำข้นมีเนื้อซึ่งมักเป็นอาหารพิเศษ เช่น หูฉลาม
1.3 อาหารต่าง ๆ จัดเรียงลาดับกันตามความคิด ในเรื่องให้มีรส อาหารหลาย หลาก และจัดสมดุลของรสให้มีการประกอบรสกัน ส่งเสริมกันตามกันและแก้รสกัน การจัดลาดับอาหารที่ดีจะไม่ทำให้ผู้รับ ประทานเกิดความรู้สึก “เลี่ยน” หรือ “เอียน” •
1.4 อาหารคาวกลุ่มสุดท้ายจะเสิร์ฟเป็นชุด ซึ่งมักจะประกอบด้วย ข้าวผัด หมี่ผัด แกงจืดต่าง ๆ หรือต้มยำ
1.5 อาหารทุกมื้อต้องมีปลา เพราะมีความเชื่อว่าปลาแสดงนิมิต หมายถึงความสุขสมบูรณ์อาหารบางอย่างแสดงลักษณะพิเศษ เช่น เส้นหมี่ทุกประเภท แสดงถึงความยืนยาวของอายุ ควรเสิร์ฟในงานวัน เกิด ซาลาเปาทอดใส่ถั่วกวนแสดงถึงความรุ่งเรือง
1.6 การจัดอาหารที่แปลกและที่ถือว่าเป็นของดี เช่น หูฉลาม เป๋าฮื้อ ปลิงทะเล หมูหันเป็ดปักกิ่ง รังนก ประกอบกับเห็ดหอม ซึ่งราคาก็สูง ด้วยจะเป็นนิมิตหมายของการให้เกียรติอย่างสูง
1.7 ของหวานหรือผลไม้สด
1.8 เครื่องดื่ม เหล้าจีนเสิร์ฟได้ทุกโอกาส ไวน์สีชมพู ก็เหมาะสาหรับ อาหารจีน ชาเป็นเครื่องดื่มที่ควรเสิร์ฟประจำ นอกจากนั้นเครื่องดื่ม อื่น ๆ ก็ไม่ขัดกับอาหารจีน

 ติดต่อจัดอาหาร

 

banquet style

1. Thai food banquet

- Sit-and-floor type, arranged for specific people This is a feast True Thai traditions mean 1 person per 1 savory deck, 1 sweet deck, used to treat elders or nobles.

- Sitting on the floor, combined in a circle Is this kind of banquet catering to guests? Monks sit on the floor covered with mats or carpets. The food placement will place the savory items first, all the food will be arranged in the middle and all the cups or all. People will have a spoon in the middle for the guests to scoop. Every guest will have a plate of rice, cutlery, a napkin, a glass of water, and a bowl of rice that the people will use together, arranged in a circle of about 5-6 people. Remove the savory stuff and bring dessert to serve instead.

- Table style. Sitting at the dining table is a western culture where instead of putting food on the floor together in a circle, serving can be divided into 2 types: bringing all the food to the table and serving. individual food

- Shop style This type of banquet is suitable for raising a large number of people and requires a large area. and must be fed outside the building The arrangement of food for each restaurant should not be the same.

2. Chinese food banquet

Chinese table banquets, popular Chinese banquet dishes will have at least 8 different dishes served in the following order:

1.1 Start with cold and hot hors d'oeuvres.

1.2 Thick soup with meat, which is often a specialty such as shark fin.

1.3 Foods are arranged in order according to their ideas. in terms of having a variety of flavors and variety of food and arranging the balance of flavors to combine flavor Encouraging each other and solving each other's tastes Good food ordering won't disappoint the recipient. Giving a feeling of "greasy" or "Ian" •

1.4 The last group of savory dishes will be served as a set. This usually consists of fried rice, fried noodles, various soups, or tom yum soup.

1.5 Every meal must contain fish. because there is a belief that the fish show visions Refers to complete happiness. Some foods show special characteristics, such as all types of rice noodles. showing longevity Should be served at birthday parties, fried buns with bean paste represent prosperity.

1.6 Food arrangements that are unusual and that are considered good things, such as shark fin, abalone, sea cucumber, Peking duck suckling pig, bird's nest, and shiitake mushrooms. which the price is high with it will be a sign of high honor

1.7 Dessert or fresh fruit

1.8 Drinks Chinese liquor can be served for any occasion, pink wine is also suitable for Chinese food, tea is a drink that should be served regularly. Other than that, drinks, other things don't go against Chinese food.

 ติดต่อจัดอาหาร

 

宴会式

1. 泰餐宴

- 坐地式,为特定人群安排 这是一场盛宴 真正的泰国传统意味着每 1 个咸味甲板和 1 个甜味甲板 1 人,用于招待长辈或贵族。

- 坐在地板上,围成一圈 这种宴会是招待客人的吗?僧侣坐在铺有垫子或地毯的地板上。食物摆放会先放置咸味物品,所有食物会排列在中间,所有杯子或全部。人们会在中间放一个勺子供客人舀。每个客人都会有一盘饭,餐具,餐巾纸,一杯水,一碗人们一起用的饭,大约5-6人围成一圈。去掉咸味的东西,拿来甜点来代替。

- 餐桌风格. 坐在餐桌旁是一种西方文化,不是将食物放在地板上围成一圈,而是分为两种类型:将所有食物带到餐桌上和上菜。个人食物

- 店铺风格 这种类型的宴会适合人数较多,需要较大的面积。并且必须在建筑物外喂食 每家餐厅的食物安排不应相同。

2.中餐宴会

中式餐桌宴会,流行的中式宴会菜肴至少有8种不同的菜肴,按以下顺序供应:

1.1 从冷热开胃小菜开始。

1.2 带肉的浓汤,通常是鱼翅等特产。

1.3 食物按他们的想法排列。在具有多种口味和多种食物以及安排口味的平衡以结合风味方面 互相鼓励,解决彼此的口味 良好的食物订购不会让收件人失望。给人一种“油腻”或“伊恩”的感觉 •

1.4 最后一组咸味菜品以套餐形式供应。这通常包括炒饭、炒面、各种汤或冬阴功汤。

1.5 每餐必须含有鱼。因为人们相信鱼会显示幻象 指完全的幸福。有些食物表现出特殊的特征,例如各种米粉。显示长寿 应在生日聚会上供应,豆沙包代表繁荣。

1.6 不寻常且被认为是好东西的食物安排,如鱼翅、鲍鱼、海参、北京烤鸭乳猪、燕窝和香菇。哪个价格高 这将是崇高荣誉的标志

1.7 甜点或新鲜水果

1.8 饮品 中国白酒可以在任何场合饮用,粉红葡萄酒也适合中国菜,茶是一种应该经常饮用的饮料。除此之外,饮料,其他东西都与中国菜不符。

 ติดต่อจัดอาหาร

ความคิดเห็น

ประกาศล่าสุดในบอร์ดเดียวกัน

2 เดือนที่ผ่านมา
2 เดือนที่ผ่านมา