เผยวิธีการจัดเลี้ยงโต๊ะจีนในงานมงคล-อวมงคลที่ถูกต้องสมบูรณ์ ตั้งแต่ ‘การจัดลำดับที่นั่ง-อุปกรณ์การรับประทานอาหาร-ลำดับการเสริฟ์อาหาร-อาหารมงคล-มรรยาทการจัดเลี้ยง‘ พร้อมรายการและความหมายของอาหารมงคลที่ควรเสริฟ์ เชื่อจะได้รับคำอวยพรที่เป็นมงคล ซึ่งจะนำพาความสุข-ความเจริญ-ความมั่งคั่งมาสู่เจ้าภาพ ด้านนักวิชาการชี้ ห้ามเสริฟ์อาหารเป็นเลข 4 และห้ามนั่งเป็นจำนวนคี่ เชื่อนำพาความอวมงคลมาสู่ตัว
รูปแบบและวัฒนธรรมการรับประทานอาหารของคนจีนมีเอกลักษณ์ที่โดดเด่น ในเรื่องของรสชาติ, ศิลปะการทำอาหาร, การรับประทานอาหารเป็นครอบครัวหรือหมู่คณะ, ความหมายของอาหารแต่ละชนิด รวมเป็นองค์ประกอบในการจัดโต๊ะอาหารจีนที่มีชื่อเสียง จนได้รับความนิยมอย่างแพร่หลายในหลายๆ ประเทศทั่วโลก โดยเฉพาะประเทศไทยในงานพิธีต่าง ๆ ทั้งงานมงคล, งานศพ ฯลฯ ก็นิยมจัดโต๊ะจีนเช่นกัน
โต๊ะจีนคือ ความปราณีในการเลี้ยงแขก
ของ 6 อย่างขาดไม่ได้
เลข4’ ห้ามใช้ในงานมงคล
ห้าม ‘นั่งคี่‘ อัปมงคล
ปัจจุบันชาวจีนและชาวไทยเชื้อสายจีนได้นิยมนำโต๊ะกลมมาจัดเลี้ยง โดยเชื่อว่าทรงกลมหมายถึงความสมบูรณ์ เหมือนพระจันทร์ บ่งบอกถึงว่ากลมกลืน สามัคคี รวมถึงโต๊ะกลมสามารถนั่งได้จำนวนมากขึ้นจาก 8 คนเป็น 10, 12 คนอีกด้วย ส่วนลำดับการนั่งโต๊ะอาหารจีนจะให้เกียรติแขกผู้ใหญ่ เช่น นายอำเภอ, ผู้ว่าฯ, กำนัน, ฯลฯนั่งโต๊ะอาหารใหญ่และนั่งในตำแหน่งที่หันหน้าไปทางประตูใหญ่ จากนั้นจึงให้ผู้ที่มีความอาวุโสน้อยกว่านั่งขวามือถัดมาเรื่อยๆ
“คนจีนเชื่อว่าการนั่งเดี่ยว หรือนั่งเป็นจำนวนคี่เป็นเรื่องอัปมงคล จึงนิยมจัดให้นั่งเป็นจำนวนคู่ ซึ่งเป็นมงคล สมบูรณ์ เข้าคู่กัน ดูกลมกลืน เหมือนคำกล่าวที่ว่า “ฟ้า ดิน เป็นใหญ่ที่สุด” โดยมีสามีเป็นฟ้า ส่วนภรรยาเป็นดิน หรือมีปู่ก็ต้องมีย่า, มีพ่อก็ต้องมีแม่, มีลูกผู้ชายก็มีลูกผู้หญิง เป็นต้น”
ส่วนอาหารที่ใช้เสริฟมี 5 หมู่อย่าง มาจากธาตุทั้ง 5 ธาตุ คือ ไฟ, ทอง, ไม้, น้ำ, ดิน โดยเน้นสิ่งมีชีวิต คือ 1.หมูนำไปย่างทั้งตัว 2.หูฉลาม 3.เป็ดยัดไส้เกาหลัด 4.ปลานึ่ง 5.หอยจ๊อ หรือไห้จ๊อ ซึ่งคนจีนถือว่าการบริโภคสิ่งที่ดีมีคุณภาพจะนำพาความเจริญให้แก่ฐานะ
“ธรรมเนียมจีนตั้งแต่โบราณจะให้เกียรติแขกผู้ใหญ่ในการเปิดอาหารก่อนทุกจาก จึงจะเริ่มรับประทานอาหารได้ ทั้งนี้การนำอาหารข้างนอกมารับประทานในงานเลี้ยงโต๊ะจีน ถือว่าเสียมรรยาท เนื่องจากการเลี้ยงโต๊ะจีนเป็นการแสดงความมีน้ำใจ และการขอบคุณแขกที่มาร่วมงาน”
ติดต่อจัดโต๊ะจีน
Revealing the correct and complete method of banqueting the Chinese table in auspicious and auspicious events, starting from 'ordering of seats - dining equipment - order of serving food - auspicious food - banquet etiquette' with a list and meaning of auspicious food that should be serve believed to receive auspicious blessings which will bring happiness - prosperity - wealth to the host The academic pointed out Do not serve food in the number 4 and do not sit in odd numbers. believed to bring auspiciousness to oneself
Chinese people's dining style and culture are unique. In terms of taste, culinary arts, family or group dining, the meaning of each food. included as an element in the famous Chinese table setting until it has been widely popular in many places countries around the world Especially in Thailand, in various ceremonies such as auspicious events, funerals, etc., Chinese tables are also popular.
The Chinese table is graciousness in entertaining guests.
of 6 indispensable
The number 4 ' is forbidden to use in auspicious events.
Do not 'sit odd' unfortunate
Nowadays, Chinese and Thai people of Chinese descent have popularly brought round tables to banquets. It is believed that the sphere represents perfection. like the moon Indicates that harmony and unity, including a round table, can seat more from 8 people to 10, 12 people as well. The order of sitting at the Chinese dining table will honor adult guests such as the sheriff, the governor, the village headman, etc. sitting at the dining table. large and seated in a position facing the main door Then let the people who are less senior sit next to them on the right.
“Chinese people believe that sitting alone or sitting for an odd number is unfortunate. Therefore, it is popular to arrange to sit in pairs, which is auspicious, perfect, matching, looking harmonious, like the saying that "the sky and the soil are the biggest" with the husband being the sky. the wife is the soil If there is a grandfather, there must be a grandmother, if there is a father, there must be a mother, if there is a man, there must be a woman, etc.
As for the food that is served, there are 5 groups, which come from the 5 elements: fire, gold, wood, water, and soil, emphasizing living things: 1. Roasted whole pork 2. Shark's fin 3. Chestnut stuffed duck 4. Steamed fish 5. Scallops or Hai Joo, which Chinese people consider that the consumption of good quality will bring prosperity to the status.
“Since ancient Chinese traditions, honor the elders to open the food first. to start eating However, bringing food outside to eat at a Chinese table feast. considered unethical Because raising a Chinese table is a show of kindness. and thanking the guests for attending the event.”
ติดต่อจัดโต๊ะจีน
揭示吉祥吉事宴席中餐正确完整的方法,从“坐席-用餐设备-上菜顺序-吉祥食物-宴会礼仪”入手,列出应上菜的吉祥食物清单及意义 相信会得到吉祥的祝福 会给主人带来幸福-繁荣-财富 学界指出 不要在数字 4 上提供食物,不要坐在奇数。相信会给自己带来吉祥
中国人的饮食风格和文化是独一无二的。在口味、烹饪艺术、家庭或团体用餐方面,每种食物的含义。作为著名的中国餐桌布置的一个元素 直到在很多地方广为流行 世界各国 尤其是在泰国,在喜事、丧礼等各种仪式中,中式餐桌也很受欢迎。
中式餐桌是款待客人的大礼。
共 6 个不可或缺的
数字4'禁止用于吉祥事件。
不要'坐怪'不幸
如今,中国和泰国华裔人士普遍将圆桌带到宴会上。人们相信球体代表完美。像月亮 表示和谐统一,包括一张圆桌,可以坐8人,也可以坐10人,也可以坐12人。等坐在餐桌旁。大且坐在面向大门的位置 然后让年龄较小的人坐在他们旁边的右边。
“中国人认为独坐 或坐在奇数是不幸的。因此,流行双人坐,吉祥、完美、相配、相合,如“天地大”之说,夫为天。妻子是土壤 有祖父必有祖母,有父亲必有母亲,有男人必有女人,等等。
至于所供应的食物,有5组,分别来自火、金、木、水、土5元素,强调生物:1.烤全猪肉2.鱼翅3.板栗鸭4 . 清蒸鱼 5. 扇贝或海珠,中国人认为品质好的消费会为地位带来繁荣。
“在中国古老的传统中,长辈尊敬客人先开饭。开始吃饭 然而,在中国餐桌宴席上,把食物带到外面吃。被认为不道德 因为举起中式餐桌是一种善举。并感谢来宾参加此次活动。”
ติดต่อจัดโต๊ะจีน